3de graad BSO

Verkoop

Je wordt klaargestoomd voor een job als verkoper. Heel wat aandacht gaat naar het leren voeren van zakelijke gesprekken in het Nederlands. Je leert op een correcte en efficiënte manier communiceren. Ook je praktische talenkennis in het Frans en in het Engels wordt getraind. Daarnaast maak je kennis met de verkoopadministratie van bestelling tot verkoop. Je leert verschillende verkoopswaren kennen, onderling vergelijken, variëteiten onderscheiden, informatie inwinnen over hun gebruik en onderhoud …
Bovendien is er aandacht voor het mooi presenteren van producten, zowel in de etalage als in de winkel. Je krijgt eerder weinig vakken algemene vorming maar leert het vak al doende tijdens de vele uren praktijk en stage.

Als je je getuigschrift hebt van het 6de jaar kan je aan de slag in het werkveld als commercieel medewerker, kassier, verkoper, vertegenwoordiger of winkelmedewerker. Je kan ook een 7de jaar beroeps doen om zo je secundair diploma te behalen.

Verzorging

Deze studierichting bereidt je voor op beroepen in de kinder-, bejaarden-, en thuiszorg. Je leert omgaan met jezelf, collega’s en met mensen die zorg nodig hebben in dagdagelijkse situaties. In je opleiding komt zowel de ontwikkeling van peuters als het proces van het ouder worden aan bod. Je krijgt aandacht voor relaties, gedrag, communicatie, omgangsvormen… Je traint je in het observeren en rapporteren, in het samenwerken met andere verzorgenden. Je leert over EHBO, gezonde voeding en de basis van dieetleer. Je leert zelf kindervoeding klaarmaken en maaltijden die tegelijkertijd gezond én lekker zijn. Je leert de elementaire noden van de hulpvragers kennen (voeding, voldoende (nacht)rust, vaste routines, veilig gebruik van geneesmiddelen, hygiëne, (comfortabele) kledij, aangepaste woning, aandacht en begrip…). Tijdens stages maak je kennis met je toekomstige werksituatie en op school wordt je wegwijs gemaakt in sociaal recht, je rechten en plichten, gezondheidsrecht…

7e jaar Logistiek

Tijdens stages in verschillende logistieke bedrijven, studiebezoeken en/of magazijnsimulaties leer je de finesses van het ontvangen, sorteren, opslaan, verpakken en verzenden van verschillende soorten goederen. Je leert de werkzaamheden in een magazijn organiseren. Zo leer je werken volgens bepaalde procedures, verzendingsdocumenten invullen, de kwaliteit en de hoeveelheid van de producten controleren… Je leert het werk in je eigen ploeg coördineren. Ook wordt aandacht geschonken aan het efficiënt communiceren in het Nederlands, Frans en Engels. Vooral mondelinge communicatie en rapportering staan centraal.

Heb je met succes je 7de jaar logistiek afgerond, dan ontvang je een diploma secundair onderwijs. Je kan aan de slag als heftruckchauffeur, lader- losser of magazijnmedewerker. Wil je graag verder studeren dan zijn de opleidingen bachelor Bedrijfsmanagement of het graduaat Winkelmanagement, het graduaat Logistiek, transport en mobiliteit of het graduaat Marketing opleidingen in het Hoger Onderwijs die nauw aansluiten op deze studierichting.

Als je je getuigschrift hebt van het 6de jaar kan je aan de slag in het werkveld als gezinshelper, kinderverzorger, logistiek assistent of als verzorgende (knelpuntberoep!). Je kan ook een 7de jaar beroeps doen om zo je secundair diploma te behalen.

7e jaar Thuis- en bejaardenzorg/zorgkundige

In deze opleiding specialiseer jij je verder in het werken met gezinnen en bejaarden. Later wil je immers in de thuiszorg, de ouderenzorg of de ziekenhuissector aan de slag. Hetgeen je reeds geleerd hebt wordt verder uitgediept, toegespitst op een bepaalde doelgroep, op specifieke situaties en gericht op het zelfstandiger functioneren. Je doet veel praktijkervaring op binnen en buiten de school. Zo kan je stage lopen in de (semi-) residentiële volwassenenzorg, in de gezinszorg en bij een bijzondere doelgroep. Je leert werken in verschillende complexere zorgsituaties; eerst onder begeleiding, later zelfstandig. Je leert én methodisch én kwaliteitsvol én zorgzaam werken met en voor mensen. Je leert functioneren als lid van een verpleegkundige equipe, werken binnen een zorgplan en omgaan met diversiteit. Je leert observeren, rapporteren, een gepaste woon- en leefsituatie creëren en zorgen voor het welzijn van de bejaarde en/of het gezin.

Heb je met succes je 7de jaar thuis- en bejaardenzorg/zorgkundige afgerond, dan ontvang je een diploma secundair onderwijs. Je kan aan de slag als zorgkundige (knelpuntberoep). Wil je graag verder studeren dan zijn de opleidingen bachelor Verpleegkunde (A1) of het graduaat Verpleegkunde (A2) opleidingen in het Hoger Onderwijs die nauw aansluiten op deze studierichting.