2de graad BSO

In de tweede graad van GO! Atheneum Vijverbeek Asse bieden wij volgende BSO-richtingen aan: verkoop en voeding-verzorging. Het Beroeps Secundair Onderwijs (BSO) leidt op tot een specifiek beroep waardoor jongeren na hun studies meteen op de arbeidsmarkt aan de slag kunnen.

Verkoop

Heb jij belangstelling in het drijven van handel? Wil je dit meteen ook graag in de praktijk omzetten door producten of diensten te verkopen aan een klant? Durf jij je uit te drukken in een vreemde taal? Kun je nauwkeurig werken? Ben je bereid een inspanning te leveren om zaken zo correct mogelijk te formuleren? Dan is de studierichting Verkoop wel iets voor jou!

Deze praktische studierichting bereidt jou voor op een job in de verkoop- en administratieve sector. Graag werken in een winkelomgeving is een pluspunt. Je leert:

  • je informeren over het gebruik en het onderhoud van verkoopartikelen;
  • deze informatie/argumenten gebruiken in een verkoopgesprek;
  • producten vergelijken, demonstreren en presenteren in een etalage of winkelomgeving;
  • wat klanten belangrijk vinden bij de aankoop van artikelen en deze kennis gebruiken;
  • hoe je klanten het best aanspreekt en informeert/ adviseert bij hun aankopen;
  • handelsdocumenten correct gebruiken, opmaken en klasseren;
  • facturen verwerken in de boekhouding;
  • vlot en zonder fouten rekenen en omgaan met geld en andere betaalmiddelen;
  • artikelen inpakken en originele verpakkingen en prijskaartjes ontwerpen;
  • vlot en correct communiceren in het Nederlands, Frans en Engels.

Voeding-verzorging

Heb je belangstelling voor het verzorgen en opvoeden van jonge kinderen en ouderen? Ben je graag bezig in het huishouden? Ben je sociaal voelend? Kun je netjes en nauwkeurig werken?

In de studierichting voeding-verzorging leer je in de tweede graad vooral veel over huishouding: gezonde, evenwichtige en eenvoudige maaltijden bereiden; het onderhouden van de woning, de kleding en ander textiel. En je leert het ook meteen toe te passen. Je leert over sociale relaties, gezonde voeding en krijgt een basiskennis over ziekenzorg. Je wil graag mensen verzorgen of ze nu jong of oud zijn, man of vrouw. Het accent ligt hierbij op zelfzorg, mantelzorg en zorg binnen de eigen omgeving.

Vooropleiding?

Een bepaalde vooropleiding is niet nodig. Starten kan nadat je het tweede leerjaar van de eerste graad met vrucht hebt beëindigd.

Leerlingen zonder attest van slagen voor de eerste graad en die uiterlijk op 31 december volgend op de aanvang van het schooljaar de leeftijd van 15 jaar bereiken, kunnen, mits gunstige beslissing van de toelatingsklassenraad, eveneens starten in het derde jaar beroepsonderwijs.